Archive for november, 2010

nov 24 2010

OV-chipkaart uitgesteld

Published by under Algemeen

Ik lees dat in Groningen de komst van de OV-chipkaart is uitgesteld. Nou reis ik nooit met het openbaar vervoer, maar wat is het nut eigenlijk van zo’n systeem en dan met name voor mensen die sporadisch gebruik maken van het openbaar vervoer. In die gevallen is een eenvoudig systeem als een buskaart toch veel gemakkelijker en vele malen goedkoper? Als het dan toch electronisch moet waarom dan niet via SMS?

Ach, openbaar vervoer zuigt toch verschrikkelijk, altijd wachten, altijd te laat en veel te lange reistijden.

1 reactie tot nu toe

nov 15 2010

Art Deco

Published by under Algemeen

Rockerfeller Center (foto: David Shankbone)

Art Deco, wie kent het niet? Niet veel waarschijnlijk. Art Deco was een kunststroming welke actief was tussen grofweg 1920 en 1940, met de hoogtijdagen toch wel in de 20’er jaren. Zelf fascineert Art Deco mij enorm en dan wel op één vlak: de architectuur.

Veel gebouwen in Nederland zijn in de Deco-stijl en naar mijn idee is het een bouwstijl welke het oude (Art Nouveau) combineert met het nieuwe (Art Deco). Specifieke kenmerken van Art Deco aan gebouwen is het rechttoe rechtaan en soms haast pompeuze uiterlijk gecombineerd met de franje van de Art Nouveau.

Art Deco wordt in Nederland ook wel de Amsterdamse School genoemd hoewel ik het daar persoonlijk niet geheel mee eens ben; Art Deco is doorgaans erg verschillend met een rode draad (het bijna pompeuze met de franje) terwijl de Amsterdamse School naar mijn mening allemaal op elkaar lijkt zonder kenmerken van Art Nouveau. Maar hé, ik ben geen kunstkenner, slechts een liefhebber.

Het Empire State Building (foto: wikipedia, BigMac)

Radio Kootwijk (foto: wikipedia, China_Crisis)

New York is denk ik toch wel de Art Deco-stad van de wereld, met de Chrysler Building en het Empire State Building voorop, maar ook het Waldorf-Astoria Hotel en het Rockerfeller Center zijn typische voorbeelden van échte Art Deco. In Nederland zijn gebouwen in de Art Deco-stijl soms moeilijk te vinden en in mijn woonplaats Groningen nog minder. Maar als je goed zoekt zijn ze er wel. Eén gebouw is prominent aanwezig op de Grote Markt in Groningen en dat is de voormalige bioscoop Grand Theatre. Dit gebouw is helaas alleen aan de buitenkant nog Art Deco, binnen was het ook één stuk Art Deco maar helaas is dit gesloopt, of zal ik zeggen verbouwd?

Verder is er in Nederland nog een mooi gebouw, dat van Radio Kootwijk, dit gebouw werd hoofdzakelijk neergezet voor de radioverbinding met het voormalig Nederlands-Indië en kreeg later een uitbreiding naar de astronomie. De zenderfunctie werd in 1999 in zijn geheel opgeheven.  Waar Art Deco me ook veel aan doet denken is de film Metropolis uit 1927 van Fritz Lang, hierin zijn enorm veel Art Deco-elementen te zien, overigens werden in 1984 beelden uit deze film gebruikt in de videoclip van het nummer Radio Gaga van Queen.

Grand Theatre Groningen (foto: Jens Hembach)

Nog geen reactie's

nov 13 2010

De ijzel van ’87

Published by under De Oude Doos

Sommige dingen, zoals bijvoorbeeld de winter van ’79, lijken eenmalig voor te komen gedurende iemands leven. Zo ook de ijzel op 2 maart 1987: heel Noord-Nederland in rep en roer vanwege omgevallen bomen, electriciteitsmasten die dreigden om te vallen en spekgladde wegen waar je als jong mens van 17 niet zelfstandig op kon staan. De schade liep in de miljoenen guldens, wat rest waren de mooie plaatjes, want laten we wel wezen; het is hartstikke mooi om te zien.

Alle bomen ingepakt in een laag transparent ijs, de wegen begaanbaar met schaatsen en sommige huizen aan één zijde compleet glad van het ijs. Ik laat het hierbij, de foto’s vertellen meer dan het woord.

1 reactie tot nu toe

nov 12 2010

De vergeten Sovjet-shuttle

de Buran landt na de eerste vlucht (foto: buran.ru)

Terwijl er een Amerikaanse shuttle staat te wachten tot ie gelanceerd mag worden duik ik eens in het verleden. Er was ten tijde van de koude oorlog immers nog een andere grote speler: de Sovjetunie. Hoewel veel beticht van imitatie heeft de voormalige Sovjetunie wel degelijk eigen dingen ontworpen, maar uiteraard goed gekeken hoe de toenmalige vijand het deed.

Een van die dingen was de Buran (of Бурáн: sneeuwstorm). Een shuttle welke veel leek op de Amerikaanse shuttle maar toch wat eigen dingetje van zichzelf had.

De Sovjetunie had eind jaren ’50 van de vorige eeuw al de behoefte aan een herbruikbaar lanceersysteem, het duurde echter tot de jaren ’60 voordat er een plan kwam. Dit plan werd echter overschaduwd door een ander project: dat van de Intercontinentale Ballistische Raketten (ICBM’s), dit project kreeg voorrang (want: koude oorlog) en dus kon het plan van de herbruikbare lanceersystemen weer in de kast.

Een vergelijking tussen de Amerikaanse- en Sovjetshuttle (bron: buran.ru)

de OK-GLI in het museum van Speyer (foto: Kozuch/Wikipedia)

Begin jaren ’70 was daar opeens het Shuttleprogramma van de Verenigde Staten waarop de Sovjetunie niets anders kon doen dan een antwoord geven op deze ontwikkeling. Dit resulteerde in het Buranprogramma. Voor dit doel werd in 1976 een bedrijf opgericht met de naam NPO Molniya (Научно Производственное Oбъединение Молния, wat zoveel betekent als Wetenschappelijke Productie-associatie Bliksem).  Dit resulteerde 4 jaar later tot de bouw van de eerste prototypes op schaal, dit gebeurde tussen 1980 en 1988. Tussentijds werd in 1984 het eerste vliegwaardige prototype gebouwd (model: OK-GLI), dit model was voorzien van straalmotoren zodat het vanaf een baan kon opstijgen om vervolgens in glijvlucht van grote hoogte te landen. Het totale aantal prototypes was groot, er waren levensgrote modellen voor hitte- en koudetests, vliegwaardige modellen, halfgebouwde modellen en uiteindelijk ook niet afgebouwde modellen.

Als lanceersysteem voor het project werd een 2-traps raket ontwikkeld door NPO Molniya, de Energía (Энергия). Gekozen werd voor een 2-trapsraket-ontwerp met een enorme voortstuwing (tot 32.000 kiloNewton) welke zelfs een aardige hoeveelheid groter was dan twee vaste brandstofraketten plus de motoren van de Amerikaanse Space Shuttle, de Buran had overigens géén eigen voortstuwing tijdens de lancering.

Op 15 november 1988 was hét moment supreme voor de Sovjetunie, toen werd model OK1-K1 onbemand gelanceerd en heeft gedurende ongeveer 3 uur in een baan om de aarde gevlogen om daarna geheel automatisch te landen op de landingsbaan van Baikonur. Dit was helaas ook de laatste vlucht van de Buran, het project werd wegens bezuinigingen en politieke strubbelingen geschrapt in 1993 om nooit meer te worden opgestart.

Van de Buran werd niets meer vernomen totdat deze in 2002 werd vernietigd door het instorten van de hangar waarin deze zich bevond, hierbij kwamen 8 mensen om het leven.

Een opstijgende(!) OK-GLI tijdens een testvlucht (foto: buran.ru)

Van de 5 geplande productiemodellen zijn er, inclusief de Buran, uiteindelijk 2 vrijwel complete modellen over, de overige 3 zijn nooit afgebouwd. Beide modellen, de OK1-K2 en de OK2-K1, staan in het Cosmodrome van Baikonur. Een toch wel speciaal model, de eerdergenoemde OK-GLI is in 2002 gekocht door het Technikmuseum Speyer in Speyer (D) en staat daar tentoongesteld.

Een niet genoemd vliegtuig welke toch een vermelding waard is, is de Antonov 225. Dit grootste vliegtuig ter wereld werd ontworpen als transportvliegtuig voor de Buran, uiteindelijk werd dit model waarvan er maar één is gebouwd ingezet als vrachtvliegtuig en doet dit nog tot op de dag van vandaag.

Al met al was dit project toch eentje dat niet vergeten zou mogen worden, het had wel degelijk potentie.

Tot slot nog een kort filmpje van een van de testvluchten van de OK-GLI, een apart gezicht om een shuttle te zien opstijgen vanaf een normale baan als je jaren gewend bent een Amerikaanse shuttle te zien opstijgen met behulp van raketten.

[flashvideo file=https://geduldloos.com/wp-content/uploads/Bourane_OK-GLI.flv /]

Nog geen reactie's

nov 11 2010

70mm

Published by under Algemeen,De Oude Doos

foto: folder van de Philips DP70 (eigen foto)

Wat langer geleden was er de 70mm-film; hoge beeldkwaliteit en een enorm groot beeld in de bioscoop. Veel bekende films van de jaren 50 en 60 zijn er mee opgenomen waar Ben-Hur (lange film overigens) toch wel de boventoon heeft qua gebruik van het beeldoppervlak.

In de stad Groningen waren er 3 bioscopen met de mogelijkheid tot 70mm: Camera 1, Cinema Palace en Grand Theatre. Met de sluiting van Grand Theatre als bioscoop in 1977 en de sluiting van Cinema Palace in 1984 bleef alleen Camera nog over met hun Philips DP70-systeem (zie afbeelding). In het verleden heb ik nog wel eens een korte 70mm-film meegenomen om te zien hoe het er nou uitzag wanneer het doek vergroot werd tot de oppervlakte voor 70mm-projectie, een indrukwekkend groot beeld!  Helaas zoals alle leuke dingen viel het  doek voor Camera Theater in 2006 en was het afgelopen met de mogelijkheid tot 70mm-projectie in Groningen.

In 1967 echter was men al druk bezig met de opvolger van 70mm: IMAX, toen nog Multiscreen geheten. IMAX is een iets groter beeld op de grootte van een 70mm-film waarbij de filmbeelden horizontaal liggen inplaats van verticaal. (zie afbeeldingen)

IMAX-film (foto: eigen foto)

70mm-film wide (foto: eigen foto)

Het duurde nog tot 1970 voordat er een echte film kwam op het IMAX-formaat, maar de trend werd gezet en spoedig kwamen er wereldwijd IMAX-theaters.

70mm wordt in Nederland nu nog vertoond in het Filmmuseum te Amsterdam met toch wel een ruime keus aan films.

Nog geen reactie's

nov 10 2010

Commodore Amiga (II)

Published by under Algemeen,De Oude Doos

Na mijn kennismaking met de Commodore Amiga 500 kwam daar in 1992 de Amiga 1200. Nog mooier, erg gelikt qua uiterlijk en met nóg betere hardware dan zijn voorganger.

Een Amiga 1200 uit de collectie

Ook ik kon niet achterblijven en moest en zou er eentje hebben. Gelukkig werkte ik in die tijd parttime bij een bouwmarkt en kon ‘m uiteindelijk kopen. Wanneer het was weet ik niet meer precies, het was sowieso in de zomer van 1992. Het was namelijk pokkeheet in de bus die ik nam naar Dokkum! In Dokkum zat destijds een filiaal van Barlage Computer Hardware en zij waren de enige die de A1200 HD voor een normale prijs verkochten: fl.1200,- om precies te zijn.

De reis duurde lang, door de hitte vermoed ik, maar uiteindelijk was ik dan in het Friese Dokkum. De gezochte locatie was de boterstraat en die kon ik natuurlijk niet vinden. Maar eens even een voorbijganger de weg vragen dacht ik:

“Meneer ik zoek de boterstraat”
-“wat hear, de bôôterstraat?”
“Ja, de bo-ter-straat”
-“ooooh, jo wolle nâr de butterstrjítte” *mompelbrabbel*

Goed, mijn eerste kennismaking met een rasechte stugge Fries was een feit. Maar goed, de beste man wees in elk geval de richting die ik moest lopen.

Weldra was ik in de winkel en overhandigde de e-nor-me aderlating en liep ik zo snel als ik kon met die enorme doos (Amiga Magic-pakket) naar het busstation. Hoe ik thuisgekomen ben weet ik niet meer, maar ik weet wel dat er een wereld voor me openging! Een Amiga 1200 en hij was me daar toch snel, 14Mhz, veertien hele Megahertzen, maar vergelijk het niet met een PC want het was vele male sneller en mooier dan een PC uit die tijd.

Uiteindelijk een modempje erbij gekocht en ik kon de BBS’en afzoeken naar software, want ja, dat deed je toen ook al niet legaal.

Na een aantal jaren kwam er helaas een einde aan het Amiga-tijdperk. Commodore had idiote beslissingen genomen en werd uiteindelijk verkocht aan Escom (dat zelf nog een tijdje A1200’s maakte) en vervolgens weer naar een andere partij. De merknaam Amiga kwam weer in handen van een derde partij en toen was het afgelopen,…en dit artikel ook.

2 reactie's

nov 10 2010

Sint Maarten

Published by under Algemeen,De Oude Doos

Sint Maarten, noordelijk lampionnetjesfeest, morgen is het weer zover: voor kinderen geweldig, voor sommige volwassenen een halve (!) avond van hel en verdoemenis!

Ja, zo ging dat in '78

Vroeger liep ik uiteraard het hele dorp af om die plastic zak maar zo vol mogelijk te krijgen, ook de winkels moesten het gilde der zingende kinderen natuurlijk ontgelden. Uren was je er voor je gevoel mee bezig om die lampion met een prikpen uit karton te prikken en het semi-transparante papier moest je in een passende vorm uitknippen om vervolgens met lijm, uit die bekende transparante fles met oranje dop, aan de binnenkant van je lampion te plakken.

Ook nu nog worden de lampionnen nog steeds op de basisscholen gefabriceerd met als enig verschil een gloeilampje in tegenstelling tot het waxinelichtje (dat trouwens áltijd uitging want het waait en regent immers bijna altijd op de 11e van de 11e).

Ook de liedjes zijn misschien wat gemoderniseerd maar het doel blijft hetzelfde: snoep! Zoveel mogelijk! En scheep ze niet af met een pedagogisch verantwoorde organisch geteelde appel of peer want dat is slecht voor je naam in de buurt. Dan word je feitelijk de “Hier woont juffrouw kikkerbil” die hen niets meer geven wil. Indien je niet gediend bent van zingende kleuters is het natuurlijk wel een eenmalige opt-out voor het volgende jaar welke je weinig geld kost.

Het zal mij benieuwen hoeveel er dit jaar langs de deur komen, vorig jaar waren het er hooguit 25.

Nog even een kort modernistisch liedje:

“Sint Maarten, Sint Maarten,

er waren twee tomaten,

de ene had een petje op,

de ander had een kale kop”

2 reactie's

nov 09 2010

Commodore Amiga (I)

Published by under Algemeen,De Oude Doos

Ja, dat was leuk: de Commodore Amiga en wel de Amiga 500 om precies te zijn. Ergens in 1991 kocht ik er eentje, om vervolgens helemaal verknocht te raken aan deze ijzersterke computer.

foldertje van een Amiga 500

Tegenwoordig misschien niet meer zo bekend, maar wat was ie beter dan een doorsnee personal computer!

Dedicated beeld-, geluid- en controllerchips, andere merken keken hun ogen uit, zelfs Apple!

Na enige tijd schafte ik een externe harde schijf aan van maar liefst 120Mb: de GVP HD8+. Dit maakt het een heel veelzijdige computer waarop ik menig spelletjes gespeeld heb  maar ook verslagen voor school op heb gemaakt. Dit alles werd op een Star LC20 uitgeprint, op kettingpapier.

Star LC-20

Die specifieke Amiga 500 heb ik niet meer, de externe harde schijf heb ik nog steeds en die zit nu gekoppeld aan één van m’n Amiga 500’s uit de collectie Amiga’s. Tegenwoordig zijn Amiga’s gelukkig niet meer zo verschrikkelijk duur als destijds, dus één meer of minder maakt niet uit en het is handig voor de onderdelen.

Púre nostalgie!

Je kon voor de Amiga 500 ook nog een acceleratorkaart kopen, dat lag helaas wat buiten mijn budget. Tegenwoordig zijn ze nog steeds veel te duur en dus laat ik dat maar achterwege.

Spelletjes die ik veel gespeeld heb op de A500: Lure of the Tempress, Zool, Syndicate, Shadow of the Beast, F29 Retaliator, Pinball  Dreams, Pinball Fantasies en nog veel meer. Het schurkte (!) al tegen de tijd aan dat ik op de analistenschool terecht kwam en kennis maakte met twee nieuwe vrienden die ook affiniteit hadden met de Amiga. Misschien dat ik daar in een later artikeltje wat aandacht aan besteed.

4 reactie's

nov 08 2010

De winter van ’79

Published by under De Oude Doos

De Kerkstraat (foto: eigen foto)

Zeven jaar was ik, begin 1979, en ik herinner met het nog als de dag van gisteren; Enorme sneeuwduinen tot aan de dakgoot van het huis en overal ijspegels. Lekker koud en kil zoals ik het graag wil. (hé, dat rijmt)  Helaas is dit weertype voor Nederland een uitzondering en moest ik tot de winter van 2009/2010 voordat er iets vergelijkbaars gebeurde.

Hoewel niet identiek, was het toch een soort van generale repetitie, hoop ik.

Ik heb die slee nog steeds! (foto: eigen foto)

Nu zijn er natuurlijk mensen die de winter van 1988 gaan oprakelen maar dat was er eentje van ijzel en niet van veel sneeuw en daarover wijd ik nog wel een ander artikel.

Destijds waren er nogal wat dorpen in de provincie totaal niet bereikbaar en moest het leger er aan te pas komen om de bewoners te bevoorraden. Wijzelf hebben er niet echt last van gehad omdat we toch behoorlijk dicht op de stad woonden.

Op de foto’s is te zien dat er toch echt wel een best pak sneeuw lag en het bleef ook lang genoeg liggen voor veel speelplezier. Zoals gezegd duurde het tot de winter van 2009/2010 voordat er weer een bijna vergelijkbare hoeveelheid sneeuw zou vallen.

Naast het huis (foto: eigen foto)

Vóór het huis (foto: eigen foto)

2 reactie's

nov 07 2010

STS-1: het begin

illustratie: NASA

We schrijven 1981, 12 april om precies te zijn. Dit is de dag dat de eerste space shuttle gelanceerd zal worden. Ik herinner met dit nog heel erg goed en vanaf die tijd is mijn interesse in de ruimtevaart alleen maar toegenomen.

De Space Shuttle Columbia werd gelanceerd vanaf het Kennedy Space Center om 6 uur ’s ochtends, dit was de eerste échte missie met een Shuttle en dit was dan ook missie STS-1. Het doel van deze eerste vlucht was het onderzoeken of de Space Shuttle in een veilige baan om de aarde kon worden gebracht en veilig terugkeren. Aan boord van de Space Shuttle was een hele batterij aan apparatuur om dat op te meten.

foto: NASA

Uiteindelijk ging het ook allemaal goed en deze dag ging dan ook de geschiedenis in als, ja als wat eigenlijk? Voor mij persoonlijk: het begin van de mensheid die de ruimte verovert. “To boldly go where no one has gone before” zoals Jean-Luc Picard het zou zeggen. Hoewel, in zijn geval het beter “To baldly go where no one has gone before” had moeten heten. Anyways: Space Shuttle gelanceerd, de NASA blij, de wereld blij en ik ook blij want; nieuwe hobby. De kranten stonden er natuurlijk vol van: John Young en Bob Crippen hadden het lef om in deze tonnen wegende Space Shuttle te stappen om vervolgens veilig terug te keren in een glijvlucht van buiten de dampkring.

Ik als kleine jongen van negeneneenhalf was zwaar onder de indruk in ieder geval, mijn slaapkamer zou vanaf die tijd volhangen met posters van de Space Shuttle en zelfs nu nog is er van die interesse nog genoeg te bespeuren op mijn hobbykamer. De posters zijn er dan misschien niet meer, het wandkleed van de Apollo 11 is er nog wel. (Eigenlijk ben ik gewoon nog te lui geweest om een poster te bestellen)

Ik denk dat ruimtevaart een besmettelijke ziekte is, in positieve zin welteverstaan : het zwengelt nieuwe technologie aan of geeft een extra duwtje aan bestaande technologieën. 12 april 1981 zal voor mij altijd een speciale dag blijven in mijn geheugen, de mensheid ging er weer een stapje op vooruit. Het is natuurlijk jammer dat zeer binnenkort de laatste Space Shuttle gelanceerd gaat worden, maar de opvolgers staan al te wachten. Jammer genoeg nog niet met een shuttle-achtige maar in de vorm van de Ares. Vooralsnog staat de Discovery op lanceerplatform 39A te wachten en daarna zullen de Atlantis en de Endeavour nog een laatste vlucht maken, daarna is het écht afgelopen…

foto: NASA

foto: NASA

foto: NvhN / RHC Groninger Archieven

foto: NvhN / RHC Groninger Archieven

Nog geen reactie's

Next »